Plastia mameloranelor

Chirurgia sanului – Plastia mameloanelor

Sanii reprezinta simbolul feminitatii si ca urmare, orice imperfectiune, asimetrie sau dismorfism aparute la acest nivel poate avea implicatii emotionale si psihosexuale.

Mameloanele  sunt acele proeminente situate in centrul areolelor si a regiunilor mamare si ca urmare, reprezinta elemente estetice importante ale sanului. In ultimul timp, corectia chirurgicala a mameloanelor a castigat poularitate, pe masura ce femeile au devenit constiente ca aceasta problema care determina nemultumire si neincredere in sine,  poate fi rezolvata.

Mameloanele normale au o forma cilindrica si proemina cativa mm deasupra conturului sanului, in conditii de temperatura normala.  La frig sau atunci cand sunt stimulate ele devin erectile , accentuandu-si tonicitatea si dimensiunile

Mameloanele invaginate  sunt mameloanele care nu mai au proiectia specifica, avand un aspect aplatizat sau infundat. In functie de gravitatea aplatizarii, exista 3 stadii  sau grade de invaginare.

✓ In stadiile usoare (gradul 1) mameloanele pot sa dobandeasca o usoara proiectie prin stimulare si o mentin dupa incetarea exercitarii presiunii.

✓ In stadiile medii (gradul 2) mameloanele devin proiectate prin stimulare, dar se  retracta dupa incetarea stimularii

✓ In stadiile avansate (gradul  3) mameloanele nu de dezinvagineaza prin stimulare. In aceste cazuri, pe langa deficitul estetic , exista si frecvente complicatii infectioase din cauza acumularii sub areola a secretiilor eliminate prin orificiul mamelonar.

Care sunt cauzele mameloanelor invaginate ?

✓ factori congenitali (prezenta de la nastere a unor canale galactofore prea scurte, prin care mamelonul este legat de glanda mamara)

✓ afectiuni inflamatorii ale glandei mamare

✓ posttraumatic (tesutul cicatricial trage mamelonul in interiorul sanului)

 Cum pot fi corectata aceste deformari?

In cazurile usoare sunt utile diferitele aparate, cum ar fi cele cu vacuum, care pot corecta retractia, desi rezultatele sunt de obicei modeste.

In cazurile moderate si severe tratamentul este chirurgical si consta in sectionarea canalelor galactofore scurte  sau a tesutului fibros care trage mamelonul inauntrul sanului. Uneori, pentru a preveni recidiva invaginarii, mamelonul trebuie mentinut cu un fir chirurgical plasat la baza acestuia. Operatia de corectie se face cu anestezie locala si prezinta riscuri locale minime. Daca in cursul operatiei se sectioneaza canalele galactofore, atunci alaptarea ulterioara nu mai este posibila.

Mameloanele retractate  sunt mameloane  cu aspect initial normal, care la un moment dat isi schimba pozitia, fiind trase  spre interiorul sanului.

Care sunt cauzele retractiei mamelonare?

✓ inaintarea in varsta

✓ prezenta anumitor tumori in spatele areolei; in aceasta situatie retractia este unilaterala

In toate aceste cazuri trebuie investigata riguros cauza retractiei, inainte de a se decide corectia mamelonului

Mameloanele hipertrofiate sunt mameloanele cu dimensiuni mai mari decat normalul, fapt care determina protruzia exagerata sau atarnarea disgratioasa a acestora

Care sunt cauzele aparitiei mameloanelor hipertrofiate?

✓ congenitale

✓ sarcina si alaptare sau anumiti  factori hormonali

Cum pot fi corectate mameloanele hipertrofiate?

Exista mai multe procedee chirurgicale de reductie a dimensiunilor mameloanelor, prin inlaturarea unei portiuni de tesut circumferential la baza, sau a unui fragment din regiunea distala. Operatia poate fi facuta atat la barbati cat si la femei si necesita in general doar anestezie locala

Care sunt riscurile operatiilor de corectie a mameloanelor ?

In majoritatea cazurilor operatiile de corectie a formei mameloanelor se practica sub anestezie locala si dureaza in medie 45 min-1 ora.

Ca in cazul oricaror altor operatii, ele pot avea anumite riscuri.  Complicatiile posibile sunt cele locale: infectia, sangerarea, necroza sau recidiva (reaparitia invaginarii). De asemenea, cicatricea postoperatorie poate fi vizibila, ingrosata, hiper sau hipopigmentata. Cand operatia se practica bilateral, pot aparea asimetrii. Foarte rar pot aparea tulburari de sensibilitate la nivelul mameloanelor. Cand operatia implica sectionarea canalelor galactofore, atunci alaptarea viitoare nu mai este posibila. Unele dintre aceste complicatii necesita corectii chirurgicale ulterioare.

Care este evolutia postoperatorie ?

  • Dupa operatie zona va fi acoperita cu un mic pansament sau cu un plasture, care sa nu comprime mamelonul.
  • Disconfortul postoperator este mic sau mediu si poate fi corectat prin antialgice obisnuite ( Nurofen, Paracetamol).
  • Activitatile obisnuite pot fi reluate a doua zi dupa operatie.
  • Este recomandat sa se evite efortul fizic intens, sportul , sauna 2 saptamani postoperator
  • Firele se suprima la aproximativ 7-10 zile de la operatie