Brahioplastia – liftingul bratelor

Pielea de pe fata interna a bratelor este foarte subtire si fina. Frecvent, o data cu varsta sau dupa pierdere considerabila in greutate, se poate observa in aceasta zona un exces tegumentar inestetic.

Liftingul de brate sau “Brahioplastia” este o operatie estetica ce rezolva acest aspect neplacut, eliminand surplusul de piele si intinzand tegumentul, rezultatul fiind de fiecare data extrem de satisfacator pentru pacient.

Brahioplastia este o operatie simpla comparativ cu alte operatii estetice, are efecte pozitive pe termen indelungat si poate fi aplicata atat femeilor, cat si barbatilor.

Inainte de operatie

In cadrul consultatiei de dinaintea operatiei de brahioplastie se evalueaza starea de sanatate a pacientului (eventualele boli, alergii, medicamente uzuale).

Se recomanda evitarea utilizarii cu cel putin 10 zile inainte de lifting a medicamentelor de tip anti-inflamatoare sau aspirina (favorizeaza sangerarea).

Anticonceptionalele trebuiesc oprite cu 4-6 saptamani inainte de operatie (cresc riscul de complicatii tromboembolice, favorizeaza formarea de cheaguri in sange).

Inainte de litingul de brate, trebuie evitata expunerea excesiva la soare sau la solar (poate ingreuna cicatrizarea pielii). Se recomanda o dieta echilibrata in perioada pre- si postoperatorie.

De asemenea, este recomandat sa se opreasca fumatul cu cel putin 1 luna inainte sau macar sa se reduca considerabil numarul tigarilor fumate pe zi (ingreuneaza procesul de cicatrizare si pot aparea complicatii).

Operatia de brahioplastie

Frecvent, operatia de brahioplastie se asociaza cu o operatie de lipoaspiratie.
Incizia efectuata poate fi longitudinala pe fata interna a bratului, transversala la nivelul pliului axilar sau o combinatie intre cele doua.

Excizia excesului cutanat se face in functie de desenul preoperator. Durata operatiei de lifting brate este de 1,5 – 2 ore.
In cazul brahioplastiei cu incizie la nivelul pliului axilar, cicatricea este mai bine ascunsa, dar rezultatul estetic este mai putin spectaculos decat in cazul asocierii inciziei verticale.

La sfarsitul operatiei de lifting se aplica un bolero de compresiune la nivelul bratelor.

Dupa operatia de brahioplastie

Externarea se poate face in ziua respectiva sau dupa 24 de ore de la operatie.
Postoperator pot aparea echimoze (vanatai) la nivelul bratelor si edem. Acestea vor disparea in 10 – 20 de zile.

Durerile dupa brahioplastie sunt suportabile si ameliorate cu administrarea calmantelor obisnuite. Trebuie evitate toate miscarile care pot pune tensiune mare pe suturi (ex. ridicatul bratelor).

Intreruperea activitatii profesionale se face in functie de tipul activitatii. Exercitiile fizice pot fi reluate progresiv dupa 4 saptamani de la operatie.

Rezultatul final al liftingului de brate se evalueaza la 6 – 12 luni postoperator.

Complicatii:

Riscul anestezic trebuie discutat cu medicul anestezist. In zilele noastre, complicatiile legate de anestezie sunt foarte rare.

Complicatiile care pot aparea in urma operatiei de lifting brate sunt:

  • accidente trombo-embolice (flebita, embolie pulmonara) > foarte rare la liftingul de brate
  • hematom – apare foarte rar, se poate evacua daca este de mari dimensiuni
  • infectie – favorizata prin vecinatatea pliurilor naturale. Se previne prin igiena riguroasa pre si postoperatorie. Se vindeca prin tratament antibiotic, sau daca este cazul printr-o noua interventie de brahioplastie.
  • serom – prin acumularea de limfa si grasime lichefiata. Poate aprare la 8 zile postoperator. Tratamentul aceste complicatii consta in imbracaminte de compresiune si repaus. Daca este de mari dimensiuni trebuie punctionat.
    o intarziere in cicatrizare.
  • necroza cutanata la brat – uneori, dar este limitata si localizata. Mai frecvent la fumatori, mai ales daca nu s-a oprit fumatul.
  • tulburari de sensibilitate – scaderea sensibilitatii pe fata interna a bratului. Sensibilitatea normala reapare la 3 – 6 luni postoperator.