Pasii pentru realizarea unui plan de tratament estetic facial nechirurgical

Pasii pentru realizarea unui plan de tratament estetic facial nechirurgical

Trecerea timpului determina modificari progresive la nivel facial: apar santurile lacrimale, se adancesc santurile nazogeniene, colturile gurii se lasa si apar ridurile “de marioneta”. Imbatranirea fetei produce un colaps al intregii structuri tridimensionale a fetei, fiind afectata pielea, grasimea, musculatura mimicii, scheletul osos. Topografia, forma si tonusul acestor structuri se modifica, fiind afectate aspectul si proportiile fetei.

Conturarea unui plan estetic facial trebuie sa parcurga urmatoarele etape:

  • Evaluarea anatomiei faciale: structura, morfologie, simetrie
  • Evaluarea structurii scheletale
  • Evaluarea dorintelor pacientei

Ce trebuie sa observam la un pacient in timpul consultatiei estetice?

  1. In primul rand trebuie observata simetria fetei. Nu ne nastem simetrici, iar asimetria se accentueaza odata cu trecerea timpului.
  2. Ulterior trebuie apreciat aspectul pielii, punandu-se in evidenta modificarile de tonus si elasticitate, ridurile, petele ( pigmentari sau depigmentari)
  3. Apoi trebuie evaluata musculatura mimicii si ridurile de expresie ale fetei (la nivelul glabelei- ridurile de incruntare, la nivelul fruntii- ridurile transversale, la nivelul ochilor – “laba gastii”, ridurile fine din jurul buzelor)
  4. Al treilea aspect care trebuie evaluat este cel legat de grasimea faciala. Aceasta este organizata in depozite localizate superficial si profund, la nivel nazo-labial, bucal, latero-temporal, periocular si la nivelul obrazului.
  5. In final trebuie apreciat suportul osos, deoarece augmentarea unui segment osos poate imbunatati aspectul structurilor care il acopera. De exemplu, cresterea proiectiei barbiei, la o persoana cu hipoplazie mentoniera (insuficienta dezvoltare a barbiei) poate imbunatati conturul inferior al fetei si aspectul buzelor, care vor parea mai proeminente.

Tinand cont de toti acesti factori, reiese ca nu exista o reteta unica de tratament, care sa poata fi aplicata tuturor pacientilor,  ci trebuie sa tinem cont de modificarile individuale si de particularitatile de involutie ale fiecarei persoane.

  • De exemplu, unei paciente cu piele tonica si elastica, cu un bun suport osos, dar cu deficit de grasime la nivel facial, solutia este corectarea volumetriei prin injectarea de substante de umplere, fie proprii (grasime), fie sintetice (acid hialuronic, etc).
  • La o pacienta cu mimica accentuata si ca urmare cu numeroase riduri de expresie, dar cu o piele tonica, elastica, asezata pe un bun suport osos si cu depozite de grasime corect pozitionate se recomanda atenuarea contractiei musculaturii faciale prin injectare de toxina botulinica.
  • De cele mai multe ori ne aflam in fata unei paciente mature, cu semne de imbatranire a tuturor planurilor anatomice amintite anterior. In cazul acesta, orice interventie estetica sau asociere a acestora  ( lifting, laser peeling, fillere ) va fi benefica.