Injectare botox

INJECTAREA DE SUBSTANTE DE UMPLERE (FILLERE)

 

Una dintre cele mai frecvent practicate proceduri de remodelare a contururilor corporale este injectarea substantelor de umplere (fillere). Este utila pentru umplerea unor depresiuni, estomparea ridurilor si santurilor faciale, adaugarea de volum buzelor, feselor, sanilor, pometilor, corectia unor cicatrici deprimate, etc

Care sunt caracteristicile unui filler ideal ?

  • sa fie fiziologic (sa fie acceptat si incorporat de tesuturi)
  • sa fie usor de introdus in tesuturi
  • sa fie sigur (lipsit de riscuri)
  • sa fie permanent (sa nu fie degradata in organism)
  • sa se simta natural sub piele

Din punct de vedere al remanentei in tesuturi, fillerele pot fi:

  • Rezorbabile – colagenul, fibroblastii autologi, acidul hialuronic, acidul poli-L-lactic, hidroxiapatita de calciu
  • Semipermanente – poliacrilamidele (aquamid)
  • Permanente – siliconul, polimetilmetacrilatul, grasimea

Cele mai importante produse de umplere  si care intrunesc cele mai multe dintre caracteristicile unui filler ideal sunt acidul hialuronic si grasimea.

  • Acidul hialuronic ( Juvederm, Restylane, Teosyal) se gaseste in mod natural in structura pielii, avand rol in hidratare si in formarea unei retele care stabilizeaza legaturile dintre fibrele de colagen si cele elastice. Este un filler excelent, deoarece nu este de origine animala, persista mult in tesuturi, nu necesita testare prealabila, nu are efecte adverse semnificative, nu necesita refrigerare, nu este foarte costisitor, iar disconfortul legat de injectare este redus intrucat majoritatea produselor existente actual pe piata contin si un anestezic local. In plus, injectarea in exces de acid hialuronic sau efectele nedorite pot fi corectate prin injectarea de hialuronidaza, o enzima care topeste fillerul din

 

  • Grasimea Este produsul de umplere care intruneste cele mai multe caracteristici ale unui filler ideal. Grasimea se recolteaza prin lipoaspiratie, printr-o modalitate cat mai atraumatica, cele mai bune zone donoare fiind abdomenul, coapsele, regiunea fesiera, genunchii. Grasimea recoltata se centrifugheaza, pentru a separa celulele adipoase de lichidul sero-sangvinolent si uleiul rezultat din spargerea unor adipocite, iar apoi concentratul de celule grasoase se introduce intr-o seringa si se injecteaza cu un ac sau cu o canula in zona pe care dorim sa o remodelam. Un procent variabil de grasime ( 50-70%) se va fixa permanent in zona in care a fost injectata.

Care sunt indicatiile fillerelor?

Fillerele sunt folosite sa umple depresiuni ale pielii sau tesutului subcutanat sau pentru a adauga volum unor regiuni ( buze, pometi, fese, etc). In functie de gradul de adancime al defectului se alege tipul de filler care este cel mai potrivit pentru obtinerea corectiei. De exempu, acidul hialuronic si colagenul sunt folosite pentru umplerea defectelor superficiale, in timp ce pentru umplerea unor adancituri mai profunde  sunt indicate grasimea, materialele sintetice, implanturile sau fillerele sintetice permanente.